Kolekcjonerzy Arystokratycznych Czaszek - KAC

Kolekcjonerzy Arystokratycznych Czaszek - KAC

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2007-12-12 23:42:19

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

topik kulinarny

wiec musze Wam wyznac w ramach wstepu, moi mili, iz na starosc odwalilo mi i zaczelam eksperymentowac z garami. zaznacze rowniez iz nigdy mnie ta tematyka nie interesowala, co wiecej, palalam silna awersja do tej dziedziny. a Wy? lubicie?

dam bardzo prosty przepis (chyba autorski, lecz niewiadomo) mojej mamy na ciekawe kanepeczky:

# puszka tunczyka
# seler naciowy
# majonez
# pieprz
# tabasko

odsaczamy rybeczke z cieczy, rozdrabniamy, kroimy seler na male kawalki, mieszamy z majonezem i duza iloscia pieprzu. tak przygotowana breje nakladamy na pieczywo, wzbogacajac na szczycie kropla (lub dwiema) tabasko.
ps. sol zbedna.



a obecnie robie pasztet z selera :F

Offline

 

#2 2007-12-13 00:07:29

Erika

Prezes

8547650
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 301
Punktów :   

Re: topik kulinarny

Pasztet z selera ????????? Jak ??????????

Ja gotuje sporo, całkiem nieźle, choć Ver jest lepsza 


"Nie chcę być tylko wspomnieniem....."

Błąd, może przestać być błędem, w zależności od tego czy ten, kto go popełnił mylił się, czy nie.

Offline

 

#3 2007-12-13 00:22:46

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

Re: topik kulinarny

Erika napisał:

Jak ??????????

calkiem popularny http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5530
zamiast tych babilonskich kostek dalam pieczarki, a w oryginalnym przepisie babcinym (chyba), byly jeszcze zmielone orzechy wloskie a bialka ubite :}

Offline

 

#4 2007-12-13 16:41:07

tyczunia

Pokojówka

7303321
Skąd: beskid niski ^^
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 123
Punktów :   

Re: topik kulinarny

ja tam lubie pichcić czasami fajnie jest zrobić cuś pysznego...


wszystko jest łatwe, dopóki nie trzeba robić tego samemu

Offline

 

#5 2007-12-14 00:03:22

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

Re: topik kulinarny

mowic mi tu szybko co pichcicie najchetniej!! danie popisowe czy specjal czy cos simpli ulubionego.

Offline

 

#6 2007-12-14 19:01:12

tyczunia

Pokojówka

7303321
Skąd: beskid niski ^^
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 123
Punktów :   

Re: topik kulinarny

a więc ja lubie robić smażony Cammembert i jaja pod pierzynką


wszystko jest łatwe, dopóki nie trzeba robić tego samemu

Offline

 

#7 2007-12-15 00:34:54

uczi

Zarządca

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 264
Punktów :   

Re: topik kulinarny

ekhm, no to ja umiem.. smażyć jajka. sadzone.
umiem też zrobić herbatę i podgrzać zupę

kiddef robi najlepszy na swiecie sos do makaronu!!!

Offline

 

#8 2007-12-15 15:15:46

Erika

Prezes

8547650
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 301
Punktów :   

Re: topik kulinarny

jak mam wymienić wszystko co robię ??

ok. Ostatnio na okrągło robię meksykańskie z kurczaka swojego pomysłu. Smaczne, szybkie i co ważne szybkie


"Nie chcę być tylko wspomnieniem....."

Błąd, może przestać być błędem, w zależności od tego czy ten, kto go popełnił mylił się, czy nie.

Offline

 

#9 2007-12-15 18:18:44

uczi

Zarządca

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 264
Punktów :   

Re: topik kulinarny

Erika napisał:

jak mam wymienić wszystko co robię ??

ok. Ostatnio na okrągło robię meksykańskie z kurczaka swojego pomysłu. Smaczne, szybkie i co ważne szybkie

yy, ale co meksykanskie? ;d
w kazdym badz razie, daj nam przepis! : D

Offline

 

#10 2007-12-16 14:57:28

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

Re: topik kulinarny

uczi napisał:

do makaronu!!!

makaron
ja robila wczoraj to http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1420
a tu do poczytania http://niebowgebie.blox.pl/2007/05/Praw … zenia.html
i w ogole bardzo mily ten blog.

Offline

 

#11 2007-12-16 15:27:19

Erika

Prezes

8547650
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 301
Punktów :   

Re: topik kulinarny

Szybkie "meksykańskie" danie mojej roboty

2 piersi z kurczaka
Po 1 puszce kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli
2 duże cebule
2 spore pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego lub pół szklanki soku pomidorowego
śmietana 18 % około 2 łyżek stołowych
przyprawy


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i  kroimy na kawałki o koło 2x2 cm. Doprawiamy za pomocą bazylii (suszonej), oregano, słodką papryką, czarnym pieprzem, czosnkiem (suszonym lub wyciśnięty ząbek świeży) odrobiną soli i około łyżeczką vegety. Zostawiamy  na chwilę aby mięso przeszło przyprawami.
Kroimy cebulę w kostkę nie za drobną.  Sparzamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniałą część od łodyżki,  kroimy na kawałki.
Rozgrzewamy patelnię ( ja używam albo planty albo oleju), przesmażamy mięso na ostrym ogniu cały czas pilnując i mieszając, przekładamy do garnka, na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulkę zeszklimy ją i dorzucamy pomidory. Smażymy na średnim płomieniu około 5 min. Z pomidorów i cebuli zaczyna się tworzyć sos. Przekładamy do mięsa, dolewamy odrobinę gorącej wody i zaczynamy dusić na niewielkim ogniu (tak aby lekko bulgotało). Po 10 min dorzucamy odcedzoną kukurydzę oraz groszek oraz czerwoną fasolę (z fasoli odlewamy tylko trochę płynu - reszta do garnka). Uzupełniamy wodą aby się nie przypaliło, sprawdzamy smak  doprawiamy jeśli trzeba vegetą i czarnym pieprzem i koncentratem pomidorowym (koncentrat jest potrzebny jeśli pomidory miały mało wyrazisty smak). Dusimy jeszcze około 10 - 15 min. Dodajemy śmietanę, mieszamy  pół minuty na ostrym ogniu i gotowe.

Podajemy z ryżem lub z kaszą kuskus. Doskonałym dodatkiem jest surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, odrobiną cukru, soli i pieprzu. Surówkę warto zrobić wcześniej aby miała lepszy smak (w lodówce może stać nawet 2 dni )

Cały obiad dla starczy dla około 4-6 osób. W kuchni razem ze sprzątaniem( zmywanie itp) spędzam jakąś godzinę.

Smacznego.


"Nie chcę być tylko wspomnieniem....."

Błąd, może przestać być błędem, w zależności od tego czy ten, kto go popełnił mylił się, czy nie.

Offline

 

#12 2007-12-16 16:40:19

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

Re: topik kulinarny

no niezle niezle!
jedynie zastrzezenia mam do vegety.
a ta smietana przypomina o rownie prostym curry z kurczaka

a tak przy okazji, pasztet z selera wyszedl niezle, smakowal degustatorom. choc nie byl specjalnie wyrazisty (pomimo sporej ilosci przypraw) to jednak mila odskocznia od miesa czasem (choc mieso lubie).

Offline

 

#13 2007-12-16 17:43:31

Erika

Prezes

8547650
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 301
Punktów :   

Re: topik kulinarny

Ja dodaję Vegetę gdyż świetnie podkreśla smak. Niby chemia, ale z drugiej strony gdzie nie ma chemii


"Nie chcę być tylko wspomnieniem....."

Błąd, może przestać być błędem, w zależności od tego czy ten, kto go popełnił mylił się, czy nie.

Offline

 

#14 2007-12-16 18:04:23

aczkolwiek

Ogrodnik

Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 189
Punktów :   -6 

Re: topik kulinarny

chemia wszedzie.
glutaminian podobnie jak sol, uzaleznia w pewien sposob i jakby uniemozliwia pozniejsze czerpanie satysfakcji z smaku bez tych substancji. zdecydowanie ograniczylam uzycie soli praktycznie do zera, co poczatkowo bylo bolesne, ale obecnie nie potrzebuje jej nawet, wiem w koncu jak smakuje ten pomidor : )
zreszta aromatyczna mieszanka ziol chyba lepiej spelnia role dodatku :}

z wyrazami szacunku,
aczkolwiek, poczatkujacy amator rozsadnej diety

Offline

 

#15 2007-12-17 01:12:28

Erika

Prezes

8547650
Zarejestrowany: 2007-09-12
Posty: 301
Punktów :   

Re: topik kulinarny

Ja i tak muszę się katować dietą. I naprawdę najwięcej korzystam z ziół (mam całą szufladę przypraw) i uwielbiam z nimi eksperymentować a teraz planuję założyć na balkonie mały ziołowy ogródek. Niestety uwielbiam sól ale cóż nie można zawsze być rozsądnym.


"Nie chcę być tylko wspomnieniem....."

Błąd, może przestać być błędem, w zależności od tego czy ten, kto go popełnił mylił się, czy nie.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pl