Kolekcjonerzy Arystokratycznych Czaszek - KAC
Ogrodnik
wiec musze Wam wyznac w ramach wstepu, moi mili, iz na starosc odwalilo mi i zaczelam eksperymentowac z garami. zaznacze rowniez iz nigdy mnie ta tematyka nie interesowala, co wiecej, palalam silna awersja do tej dziedziny. a Wy? lubicie?
dam bardzo prosty przepis (chyba autorski, lecz niewiadomo) mojej mamy na ciekawe kanepeczky:
# puszka tunczyka
# seler naciowy
# majonez
# pieprz
# tabasko
odsaczamy rybeczke z cieczy, rozdrabniamy, kroimy seler na male kawalki, mieszamy z majonezem i duza iloscia pieprzu. tak przygotowana breje nakladamy na pieczywo, wzbogacajac na szczycie kropla (lub dwiema) tabasko.
ps. sol zbedna.
a obecnie robie pasztet z selera :F
Offline
Pasztet z selera ????????? Jak ??????????
Ja gotuje sporo, całkiem nieźle, choć Ver jest lepsza
Offline
Ogrodnik
Erika napisał:
Jak ??????????
calkiem popularny http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5530
zamiast tych babilonskich kostek dalam pieczarki, a w oryginalnym przepisie babcinym (chyba), byly jeszcze zmielone orzechy wloskie a bialka ubite :}
Offline
Ogrodnik
mowic mi tu szybko co pichcicie najchetniej!! danie popisowe czy specjal czy cos simpli ulubionego.
Offline
jak mam wymienić wszystko co robię ??
ok. Ostatnio na okrągło robię meksykańskie z kurczaka swojego pomysłu. Smaczne, szybkie i co ważne szybkie
Offline
Erika napisał:
jak mam wymienić wszystko co robię ??
ok. Ostatnio na okrągło robię meksykańskie z kurczaka swojego pomysłu. Smaczne, szybkie i co ważne szybkie
yy, ale co meksykanskie? ;d
w kazdym badz razie, daj nam przepis! : D
Offline
Ogrodnik
uczi napisał:
do makaronu!!!
makaron
ja robila wczoraj to http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1420
a tu do poczytania http://niebowgebie.blox.pl/2007/05/Praw … zenia.html
i w ogole bardzo mily ten blog.
Offline
Szybkie "meksykańskie" danie mojej roboty
2 piersi z kurczaka
Po 1 puszce kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli
2 duże cebule
2 spore pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego lub pół szklanki soku pomidorowego
śmietana 18 % około 2 łyżek stołowych
przyprawy
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o koło 2x2 cm. Doprawiamy za pomocą bazylii (suszonej), oregano, słodką papryką, czarnym pieprzem, czosnkiem (suszonym lub wyciśnięty ząbek świeży) odrobiną soli i około łyżeczką vegety. Zostawiamy na chwilę aby mięso przeszło przyprawami.
Kroimy cebulę w kostkę nie za drobną. Sparzamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniałą część od łodyżki, kroimy na kawałki.
Rozgrzewamy patelnię ( ja używam albo planty albo oleju), przesmażamy mięso na ostrym ogniu cały czas pilnując i mieszając, przekładamy do garnka, na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulkę zeszklimy ją i dorzucamy pomidory. Smażymy na średnim płomieniu około 5 min. Z pomidorów i cebuli zaczyna się tworzyć sos. Przekładamy do mięsa, dolewamy odrobinę gorącej wody i zaczynamy dusić na niewielkim ogniu (tak aby lekko bulgotało). Po 10 min dorzucamy odcedzoną kukurydzę oraz groszek oraz czerwoną fasolę (z fasoli odlewamy tylko trochę płynu - reszta do garnka). Uzupełniamy wodą aby się nie przypaliło, sprawdzamy smak doprawiamy jeśli trzeba vegetą i czarnym pieprzem i koncentratem pomidorowym (koncentrat jest potrzebny jeśli pomidory miały mało wyrazisty smak). Dusimy jeszcze około 10 - 15 min. Dodajemy śmietanę, mieszamy pół minuty na ostrym ogniu i gotowe.
Podajemy z ryżem lub z kaszą kuskus. Doskonałym dodatkiem jest surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, odrobiną cukru, soli i pieprzu. Surówkę warto zrobić wcześniej aby miała lepszy smak (w lodówce może stać nawet 2 dni )
Cały obiad dla starczy dla około 4-6 osób. W kuchni razem ze sprzątaniem( zmywanie itp) spędzam jakąś godzinę.
Smacznego.
Offline
Ogrodnik
no niezle niezle!
jedynie zastrzezenia mam do vegety.
a ta smietana przypomina o rownie prostym curry z kurczaka
a tak przy okazji, pasztet z selera wyszedl niezle, smakowal degustatorom. choc nie byl specjalnie wyrazisty (pomimo sporej ilosci przypraw) to jednak mila odskocznia od miesa czasem (choc mieso lubie).
Offline
Ja dodaję Vegetę gdyż świetnie podkreśla smak. Niby chemia, ale z drugiej strony gdzie nie ma chemii
Offline
Ogrodnik
chemia wszedzie.
glutaminian podobnie jak sol, uzaleznia w pewien sposob i jakby uniemozliwia pozniejsze czerpanie satysfakcji z smaku bez tych substancji. zdecydowanie ograniczylam uzycie soli praktycznie do zera, co poczatkowo bylo bolesne, ale obecnie nie potrzebuje jej nawet, wiem w koncu jak smakuje ten pomidor : )
zreszta aromatyczna mieszanka ziol chyba lepiej spelnia role dodatku :}
z wyrazami szacunku,
aczkolwiek, poczatkujacy amator rozsadnej diety
Offline
Ja i tak muszę się katować dietą. I naprawdę najwięcej korzystam z ziół (mam całą szufladę przypraw) i uwielbiam z nimi eksperymentować a teraz planuję założyć na balkonie mały ziołowy ogródek. Niestety uwielbiam sól ale cóż nie można zawsze być rozsądnym.
Offline